Je eerste woning kopen?

13 augustus 2024

Wat moet je weten over registratierechten bij het kopen van je eerste woning in Vlaanderen?

Het kopen van je eerste woning is een spannende stap, maar het brengt ook heel wat financiële vragen met zich mee. Eén van de grootste vragen die jonge kopers vaak hebben, is: "Hoeveel betaal ik aan registratierechten?"

Wat zijn Registratierechten?

Registratierechten, ook wel verkooprechten genoemd, zijn belastingen die je betaalt wanneer je een onroerend goed koopt, zoals een huis of appartement. In Vlaanderen wordt deze belasting geheven op de aankoopprijs van de woning.

Maar hoe zit het precies in elkaar? Laten we het even stap voor stap uitleggen.

Het standaardtarief in Vlaanderen

In Vlaanderen betaal je normaal gesproken 12% registratierechten op de aankoopprijs van een woning. Dat betekent dat als je een huis koopt voor €200.000, je €24.000 aan registratierechten zou moeten betalen. Dit lijkt veel, maar er zijn manieren om deze kosten te verlagen, vooral voor jonge kopers die hun eerste woning willen aanschaffen.

Verlaagd tarief voor de eerste woning

Ben je van plan om je eerste woning te kopen en zal dit je enige woning zijn? Dan kom je mogelijk in aanmerking voor een verlaagd tarief van 3% registratierechten. Dit tarief is speciaal ontworpen om de drempel te verlagen voor jonge kopers die hun eerste stap op de woningmarkt zetten. Met dit verlaagd tarief zou je voor een woning van €200.000 nog maar €6.000 betalen aan registratierechten.

Extra voordeel: energiebesparende investeringen

Als je van plan bent om energiebesparende maatregelen te nemen, zoals het isoleren van je dak of het plaatsen van zonnepanelen, kun je zelfs een nóg lager tarief genieten. In sommige gevallen betaal je dan slechts 1% aan registratierechten.

Vrijstelling en terugvordering

Er zijn nog andere gevallen waarin je minder of zelfs geen registratierechten hoeft te betalen. Bijvoorbeeld, als je een bescheiden woning koopt of als je binnen een bepaalde periode een nieuwe woning koopt nadat je je vorige woning hebt verkocht.

Waarom deze informatie belangrijk is voor jonge jopers

Veel jonge mensen denken ten onrechte dat het kopen van een woning buiten hun bereik ligt, vooral door de hoge bijkomende kosten zoals registratierechten. Door goed geïnformeerd te zijn over de beschikbare kortingen en voordelen, kunnen zij een beter beeld krijgen van wat financieel haalbaar is.

Bij immo Leroi begrijpen we dat het kopen van je eerste woning zowel spannend als verwarrend kan zijn. Daarom staan we klaar om je te begeleiden doorheen het hele proces, van het vinden van je droomhuis tot het regelen van de juridische en financiële details.

Wil je meer weten over registratierechten of heb je hulp nodig bij het vinden van de perfecte woning? Neem gerust contact met ons op via 012/23.00.23 of mail naar roland@immo-leroi.be – we helpen je graag verder!


Conclusie Registratierechten kunnen een grote impact hebben op je budget, maar met de juiste informatie en begeleiding kun je ervoor zorgen dat je de beste deal krijgt. Als jongere die zijn eerste stappen op de woningmarkt zet, is het belangrijk om te weten waar je aan toe bent. Bij immo Leroi helpen we je graag om van je droom een realiteit te maken.

PS de woning op de foto staat te koop bij immo Leroi